Ana içeriğe atla

ÜNİVERSİTE TERCİHİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ

DOĞRU TERCİH

TYT, AYT derken, sonuçlar açıklandı ve kritik tercih dönemi geldi. Tercih hakkı kazanan bütün öğrenciler bir şekilde tercih yapıyor. Ne yazık ki bu tercihi bazı öğrenciler bilinçli yap(a)mıyor.  İstemediği bir bölüme kayıt yaptırıyor. Bu şekilde kayıt yaptıran 400 binden fazla üniversite öğrencisi önümüzdeki sene yeniden sınava giriyor. Ne yazık ki çok az öğrencinin istediği bölüm ve sıralaması kesişiyor. Daha açık yazmak gerekirse tıp kazanamadığı için diş hekimliği, matematik bölümü kazanamadığı için fizik bölümü okuyan binlerce öğrenci var.  İstemediğiniz bir bölümü kazandığınızda emin olun öğrenim görürken de zorlanacaksınız. Tercih döneminde dikkat etmeniz gereken adımları aşağıda sıralamaya çalıştım.

1) Tercih döneminde profesyonel destek alma imkanı olan adaylar mutlaka profesyonel yardım alsınlar. Profesyonel yardım rehber öğretmenleri yardımıyla olabileceği gibi tercih hizmeti veren web sitelerde olabilir.

2) Tercih kılavuzu kesinlikle okunmalı. Yeterince vaktiniz var tercih kılavuzunu mutlaka okuyun.

3) Tercih kılavuzunu incelerken istediğiniz bölüm veya istediğiniz üniversiteleri not alarak bir ön tercih listesi oluşturun.

4) Tercih listenizi hazırlarken puan sıralaması değil başarı sırasına dikkat edin.

5) Tercih listesi hazırlanırken genelde %50 üstünden ve %50 altından tercih yapılması önerilir. Tabiki bu aralıklarla moda mod uymak zorunda değilsiniz. Başarı sırası 40 bindeki bir  öğrenci ilk birkaç tercihini 15 binlerden yapıp, ağırlıklı olarak 25–55 bin arasında programları listelerine almasında fayda vardır.

6) Tercih listenizin şablonunu çıkardıktan sonra listenize yazdığınız üniversiteleri özel olarak araştırın. Bu özel araştırmada burs, barınma, staj imkanı, akademik kariyer, yurt dışı eğitim v.b. olanakları mutlaka araştırın. 

7) Yeni açılan üniversitelerin puanlarını ona denk olan üniversite veya şehre göre kestirilebiliriz. Örneğin Kayseri' de açılan yeni bir bölüm, Gaziantep'te mevcut olan bir bölüm ile kıyaslanabilir. Tabi bu kıyaslama yaklaşık olarak bir sonuç verir.

8) Tercihlerinizi sıralarken maddi  şartları mutlaka göz önünde bulundurun. Devlet üniversitelerinin, vakıf üniversitelerinin,  ikinci öğretim devlet üniversitelerinin, yurt dışındaki üniversitelerin harç v.b. giderlerinin farklı olduğunu unutmayın. Bunlar kılavuzda ayrıntılı olarak yazmaktadır. Tercih listenizi oluştururken kılavuz elinizin altında olsun ve mutlaka okuyun.
U
9) Meslek Lisesi mezunları;  ön lisans (2 yıllık programlar) tercihte bulunurken ek puan alabilirken, lisans (4 yıllık programlar ) için ek puan alamayacak. Ayrıca meslek liseliler için sınavsız geçiş hakkı artık kaldırıldı.

10) Tercih listesi kesinleştirilirken; iyi üniversite mi? İyi bölüm mü? Soruları başta olmak üzere birçok ölçütü bir arada bulundurun. İyi üniversite, iyi bölüm, iş imkanı, bölüm ve şehrin uyumu, burs imkanı, yabancı dil eğitimi tercih listenizi şekillendirirken dikkat etmeniz gereken bazı ölçütlerdir. Yazdığınız her bölüme girebileceğinizi düşünerek listenizi şekillendirin. Tercihler daha çok istediğiniz bölüme göre sıralanmalıdır. Daha çok istediğiniz bölüm başarı sırası daha altlarda olsa bile öne yazılmalıdır. "Aman açıkta kalacağım" veya "bu kadarda düşmedim" gibi reflekslerden uzak durulmalıdır. Tercih listenizi kesinleştirirken "kazandığınız bölümün altındaki bölümü kazanamadığınız için üzülüp üzülmeyeceğinize" dikkat edin. Tercih listesindeki yazdığınız bölümlerden istemediğiniz bölümleri kesinlikle "sıralamam tutuyor, ailem istiyor"  gibi nedenlerle yazmayın.  Kesinlikle sürü psikolojisi ile tercih yapmayın istediğiniz bölüme puanınız yetmiyorsa maddi imkanınız varsa bir sene daha bekleyin. İstediğiniz bölüme bir yıl geç  gitmek bir ömür boyu istemediğiniz bir mesleği yapmak yada en azından okumaktan daha iyi bir tercihtir.


Tercih sürecindeki tüm adaylara kolay gelsin, her şey gönlünüzce olsun.


Sosyal medyada takip edin;
You tube kanalı: mat ynsmr
twitter: matematikopat
instagram :matynsmr


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ONLİNE SOCCER MANAGER (OSM) TAKTİKLERİ

ONLİNE SOCCER MANAGER (OSM) TAKTİKLERİ  Değerli OSM oyuncuları tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istedim umarım işinize yarar. Aynı diziliş ve taktikle bütün sezonu oynamayın, iş bilen bir menajer grubuna denk gelirseniz şampiyonluk hayal olur. Daima rakibin dizilişine göre  sahaya çıkartın takımınızı. 7000 + maç oynayan biri olarak oyun hakkında karşı taktiklerimi aşağıdaki şekilde toparladım. Öncelikle genel taktikleri verelim; +   B taktikleri kullanacaksanız pas oyunu A taktikleri kullanacaksanız kanatları kullan oynayın. Bu kural genelde 442-433 taktikleri için geçerlidir.  + Kalabalık  defansla(5li-6lı defans taktikleri) oynuyorsanız adam adama ve  ofsayt yok . Onun dışındaki taktiklerde alan markajı uygulayın,  ofsayt var. + Yüzdeleri genelde 59 ile 70 arasında değiştiriyorum. Çok güçlü takım kurarsanız daha üstlere çekin bu yüzdeleri. Ama zayıf takımınız varsa kadronuzu güçlendirince çekin. Çok zayıf bir takımınız var ve defansif oynuyorsanız bu yüzdeleri

TYT ve AYT İÇİN MATEMATİK KİTABI ÖNERİLERİ

TYT ve AYT İÇİN MATEMATİK KİTAP ÖNERİLERİ Üniversiteye hazırlanan tüm öğrencilere kolaylıklar diliyorum. Üniversiteye hazırlanırken öğrencilerin yaptığı en büyük hatalarından biri seviyelerine uygun yayın çözmemeleridir. Bazı öğrenciler seviyelerinin çok üstünde kitaplar çözmeye çalışmaktadır. Bazı öğrencilerde seviyelerine göre çok kolay yayınlar ile vakit geçirmektedir. Çözmeniz gereken kitapları kolay,orta ve zor olmak üzere üç kategoriye ayırdım.  Başlangıç seviye matematik kitapları; Antrenmanlarla matematik serisi Yayın denizi aktif matematik Birey A serisi Okyanus starter matematik Doktrin sıfırdan sonsuza Güray küçük 30 günde matematik Kolay seviye matematik kitapları; Okyanus 40 seansta matematik Kafadengi matematik Şenol hoca alıştırmalarla Aparatif matematik Karekök matematik sıfır Birey A Kolay seviye kitapları mümkünse 11. sınıfta çözüp 12. sınıfta orta seviye kitaplar çözülmelidir. Kolay kategorideki kitapları seviyenize göre bir

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ BAŞVURU DİLEKÇE ÖRNEĞİ

T.C. ........... VALİLİĞİ TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ BAŞKANLIĞINA ........ BAŞVURU SAHİBİNİN: Adı soyadı:  Tc kimlik no:  Telefonu:  İkamet adresi:  Elektronik postası:  ŞİKAYET EDİLEN KURUM FİRMA: Ünvanı:  Adresi:  Mersis no:  KEP adresi: (varsa) Telefonu:  ŞİKAYET BİLGİLERİ: Konusu:  Markası:  İmei no:  Satın alma Tarihi:  Şikayetin parasal değeri:  ŞİKAYETİN ÖZETİ:  BAŞVURU SAHİBİNİN TALEBİ: Tarih ve imza EKLER:(Varsa) Ek1:  Ek2: Ek3:  Ek4:  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- LÜTFEN DİKKAT; Şikayeti ve söz konusu şikayet ile ilgili yazışma,telefon,kargo,teknik servis bilgilerini ayrıntılı yazınız. Satıcı ile problem yaşayacağınızı düşündüğünüz an satıcı ile ilgili her türlü iletişim ve diyalog vs belgelendirmeye çalışın. Dilekçenizin iyi yazılması oldukça önemlidir. Tüketici kanunun sizi koruduğunu unutm