Ana içeriğe atla

TEKNOLOJİNİN GELECEĞİ NOKTA

     Aşağıdaki sıralı maddeler Teknolojinin geldiği/geleceği noktayı özetleyen kısa bilgiler içermektedir. Söz konusu sıralı maddeler Kocaeli eski millet vekili Lütfü TÜRKKAN' ın 27 kasım 2017 tarihindeki  sıralı tweetlerinden alınmıştır.

1) Alman Yazar Udo Gollub, geçtiğimiz günlerde korkutucu ve bir o kadar da hayatımızı etkileyebilecek, geleceğe dair öngörülerini paylaştığı bir yazı yayınladı.

2) Mercedes Benz‘in müdürü, yakın zamanda verdiği bir röportajda; artık rakiplerinin diğer araba firmaları değil Tesla, Amazon, Google, Apple ve benzeri teknoloji şirketleri olduğunu söyledi.

3) Asla değişmeyen 3 şeyin olduğu söylenir: 
Ölüm, 
Vergiler 
ve Değişim!

4) Önümüzdeki 5-10 yılda yazılımlar, geleneksel endüstrilerin çoğunluğunu rahatsız edecek.

5) Uber, sadece bir uygulama ve bir tane bile arabası yok ancak yine de dünyanın en büyük taksi şirketi konumunda.

6) Airbnb, dünyanın en büyük hotel şirketi ancak hiçbir mülkleri yok...

7) Bilgisayarlar dünyamızı anlamada katlanarak artan bir şekilde daha iyi oluyorlar.

8) 2016’da bir bilgisayar dünyanın en iyi Go oyuncusunu yendi ki bu beklenenden 10 yıl daha önce gerçekleşti.

9) ABD’deki genç avukatların iş bulması çok zor hale geldi. 

10) Çünkü IBM‘in Watson uygulaması sayesinde sadece saniyeler içinde yasal danışmanlık alabiliyorsunuz.

11) Eğer hukuk okuyorsanız, en kısa zamanda bırakın çünkü gelecekte %90  daha az avukata ihtiyaç olacak ve sadece uzmanlar kalacak piyasada.

12) Watson, insan hemşirelere kıyasla dört kat daha başarılı bir şekilde kanser teşhisinde bulunabiliyor.

13) Facebook‘un sahip olduğu yüz tanıma uygulaması, yüzleri insanlardan daha başarılı bir şekilde tanıyabiliyor.

14) 2030’da, bilgisayarlar insanlardan daha akıllı olacaklar.

15) 2018’de, ilk kendi kendine giden arabalar halka sunulacak.

16) 2020’lerde tüm endüstri bundan kötü etkilenecek. Artık bir araba sahibi olmak istemeyeceksiniz.

17) Telefonunuzla bir araba çağıracaksınız ve olduğunuz yere gelip sizi istediğiniz yere götürecek.

18) Arabayı park etmenize gerek olmayacak, sadece ücreti ödeyeceksiniz ve yolculuk esnasında çalışabilecek siniz.

19) Çocuklarımız asla ehliyet ve araba sahibi olmayacaklar. Bu durum şehirleri de değiştirecek çünkü % 90-95 daha az arabaya ihtiyaç duyacağız.

20) Otoparkları, park alanlarına çevirebiliriz artık.

21) Tüm dünyada her yıl yaklaşık 1,2 milyon insan araba kazalarında hayatını kaybediyor.

22) Günümüzde 100 kilometrede 1 kaza anlamına geliyor bu.

23) Özerk arabalar bu oranı 10 milyon kilometrede 1 kazaya düşürecek. 1  milyondan fazla insanın hayatı kurtulmuş olacak her yıl. Araba  firmalarının çoğunluğu da büyük ihtimalle batmış olacak.

24) Geleneksel araba firmaları evrimsel bir yolla daha iyi arabalar  üretmeye çalışıyor ancak teknoloji firmaları (Tesla, Apple, Google…)  devrimsel bir yolu tercih edecekler ve tekerlekleri olan bir bilgisayar  inşa edecekler.

25) Audi ve Volkswagen‘daki birçok mühendis, Tesla‘dan korkuyor.

26)  Sigorta şirketleri çok büyük sorunlar yaşayacaklar çünkü kazalar  azaldıkça sigorta fiyatları da düşecek. Araba sigortası modelleri yok  olacak.

27) Emlak piyasası da değişecek. Çünkü insanlar evden işe giderken  yolda çalışabiliyorlarsa daha uzak yerlerdeki daha güzel mahallelerde  yaşamayı tercih edecekler.

28) Elektrikli arabalar 2020’lerde çok yaygın olacak. Ayrıca tüm yeni  arabalar elektrikle çalışacağı için şehirlerde daha az gürültü olacak.

29) Elektrik inanılmaz bir oranda ucuz ve temiz olacak. Güneş enerjisi  üretimi 30 yıldır katlanarak artıyor ancak şimdiden yarattığı olumlu  etkiyi görebilirsiniz.

30) Geçtiğimiz yıl, fosil yakıtlardan daha fazla güneş enerjisi paneli kuruldu.

31) Enerji firmaları, evlere güneş enerjisi ile rekabeti azaltmak için  girişini limitlemeye çalışıyor ancak teknoloji bunun da üstesinden  gelecektir.

32) Ucuz elektrik, ucuz ve verimli suyu da beraberinde getiriyor.  Deniz suyunun arındırılmasının maliyeti metreküp başına 25 cent olmuş  durumda.

33) Dünyanın birçok bölgesinde yetersiz su kaynağı yok sadece yetersiz  içilebilir su kaynağı var. Eğer neredeyse hiç bir maliyet olmadan herkes  istediği kadar temiz suya ulaşabilirse neler olur bir hayal edin.

34) Tricoder X‘in fiyatı bu sene duyurulacak. Bazı firmalar Tricorder (Star Trek‘de medikal tarama yapan bir cihaz) denilen ve telefonunuzla çalışan bir medikal cihaz üretiyorlar.

35) Bu cihaz sayesinde retina taraması yapabilir, kan ve nefes örneklerinizi sisteme yükleyebilirsiniz.

36) Cihaz, 54 biyo göstergeyi analiz ederek neredeyse tüm hastalıkları tanımlayabilecek.

37) Ve ucuz olacağından neredeyse dünyadaki herkesin bu medikal sisteme erişimi olabilecek. Hoşçakal, tıbbi kurumlar.

38) Son 10 yılda en ucuz 3D yazıcının fiyatı 18.000 $’dan 400 $’a düşerken hızı da yaklaşık 100 kat arttı.

39) Tüm büyük ayakkabı firmaları çoktan 3D yazıcılarla üretime başladılar. Bazı uçak yedek parçaları çoktan 3D yazıcılarla üretilmeye başlandı.

40) Uzay istasyonunda bulunan 3D yazıcı sayesinde de eskiden yanlarında taşımak zorunda oldukları onca yedek parçayı elimine ettiler.

41) Bu yılın sonunda akıllı telefonlar 3D tarama özelliklerine sahip olacaklar.

42) Artık telefonunuzla ayağınızı tarayıp evde ayağınıza mükemmel uyan bir ayakkabı üretebilecek siniz.

43) Çin’de altı katlı bir ofis binası 3D yazıcıyla üretildi bile. 2027’yılına geldiğimizde üretilen her şeyin % 10’u 3D yazıcılardan çıkmış olacak.

44) Eğer girmek istediğiniz bir iş fikri varsa, kendinize sorun: Gelecekte bu iş var olacak mı?. Eğer cevabınız evet ise bunun gerçekleşmesini nasıl hızlandırabilirsiniz?

45) Eğer bu iş telefonunuzla çalışmayacaksa unutun o fikri. 20. yüzyıl’da başarıya ulaşması için tasarlanan her iş fikri 21. yüzyıl’da başarısızlığa uğrayacaktır.

46) Önümüzdeki 20 yılda, günümüzdeki işlerin % 70-80’i ortadan kalkacak.

47) Elbette gelecekte yeni  işler olacak ancak herkes için yeteri kadar olacak mı bu kadar kısa sürede, orası belli değil.

48) Gelecekte 100$’lık bir tarım robotu olacak. 3. Dünya ülkelerindeki  çiftçiler, tüm gün tarlada çalışmak yerine kendi robot çiftçilerinin  yöneticisi olabilecekler.

49) Topraksız tarım çok daha az su ile yapılacak.

50) Petri kapında yetiştirilen ilk et hazır bile ve gelecekte gerçek hayvandan üretilen etten daha ucuz olacak.

51) Günümüzde tüm tarım arazilerinin % 30’u inekler için kullanılıyor. Eğer bu alanlara ihtiyacımız olmazsa neler olur hayal edin.

52) Böcek proteinini yakın zamanda piyasaya sürmeye hazırlanan yeni girişimler var. Böcekler normal etten daha fazla protein içeriyor.

53) Bu ürünler alternatif protein kaynağı olacak etiketlenecekler, çünkü bir çok insan hala daha böcek yeme fikrine sıcak bakmıyor.

54) “Moodies” adı verilen ve hangi ruh halinde olduğunuzu tespit eden bir uygulama var.

55) 2020’de yüz ifadelerinizden yalan söyleyip söylemediğinizi anlayabilecek uygulamalar olacak.

56) Bu uygulamanın kullanıldığı ve katılımcıların yalan söyleyip söylemediklerinin yayınlandığı bir siyasi tartışma programını hayal edin.

57) Günümüzde her yıl ortalama insan ömrü yaklaşık 3 ay uzuyor.

58) 4 yıl önce ortalama insan ömrü 79 yıldı, günümüzde ise 80 yıl oldu. Ortalama artışın kendisi bile artıyor.

59) 2036’ya geldiğimizde, ortalama 1 yılda 1 yıldan daha fazla artacak.

60) Yani hepimiz çok çok uzun hayatlar yaşayabiliriz, büyük ihtimalle 100 yıldan uzun hayatlar.

61) Bir kaç yıl içinde, 10 $ gibi bir fiyata, Asya ve Afrika’da en ucuz akıllı telefonlara ulaşabileceksiniz.

62) 2020’ye geldiğimizde insanların % 70’i akıllı telefon sahibi olacak. Herkesin dünya seviyesinde bir eğitime erişimi olacak demek bu.

63) Her çocuk, 1. dünya ülkelerindeki çocukların okulda öğrenmesi gereken şeyler için Khan Academy‘yi kullanabilir.

64) Uygulamayı Endonezya’da yayınladılar bile. Yakında da Arapça, Svahili ve Çince sürümleri de çıkacak.

65) Eğer İngilizce uygulamayı bedava yayınlarsak olağanüstü bir potansiyel var. Altı ay kısa bir sürede Afrika ve dünyanın geri kalanındaki çocuklar akıcı bir İngilizceye sahip olabilir.


    Teknolojinin geldiği ve geleceği noktayı özetleyen güzel bir yazı. Eğitim sistemimiz başta olmak üzere bu teknolojik gelişmeye ayak uyduramazsak, teknolojiyi üreten değil daima satın alan bir ülke olmaya devam edeceğiz. Başta devlet yetkilileri ve özel şirketlerimizin bu konuda Ar-Ge çalışmalarına daha fazla yatırım yapması gerekmektedir. Telefonlar,uygulamalar sürekli kendini güncellerken, ülke olarak değişen dünyaya ayak uyduramazsak gerekli önlemleri almazsak kaybeden tarafta olacağız....


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ONLİNE SOCCER MANAGER (OSM) TAKTİKLERİ

ONLİNE SOCCER MANAGER (OSM) TAKTİKLERİ  Değerli OSM oyuncuları tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istedim umarım işinize yarar. Aynı diziliş ve taktikle bütün sezonu oynamayın, iş bilen bir menajer grubuna denk gelirseniz şampiyonluk hayal olur. Daima rakibin dizilişine göre  sahaya çıkartın takımınızı. 7000 + maç oynayan biri olarak oyun hakkında karşı taktiklerimi aşağıdaki şekilde toparladım. Öncelikle genel taktikleri verelim; +   B taktikleri kullanacaksanız pas oyunu A taktikleri kullanacaksanız kanatları kullan oynayın. Bu kural genelde 442-433 taktikleri için geçerlidir.  + Kalabalık  defansla(5li-6lı defans taktikleri) oynuyorsanız adam adama ve  ofsayt yok . Onun dışındaki taktiklerde alan markajı uygulayın,  ofsayt var. + Yüzdeleri genelde 59 ile 70 arasında değiştiriyorum. Çok güçlü takım kurarsanız daha üstlere çekin bu yüzdeleri. Ama zayıf takımınız varsa kadronuzu güçlendirince çekin. Çok zayıf bir takımınız var ve defansif oynuyorsanız bu yüzdeleri

TYT ve AYT İÇİN MATEMATİK KİTABI ÖNERİLERİ

TYT ve AYT İÇİN MATEMATİK KİTAP ÖNERİLERİ Üniversiteye hazırlanan tüm öğrencilere kolaylıklar diliyorum. Üniversiteye hazırlanırken öğrencilerin yaptığı en büyük hatalarından biri seviyelerine uygun yayın çözmemeleridir. Bazı öğrenciler seviyelerinin çok üstünde kitaplar çözmeye çalışmaktadır. Bazı öğrencilerde seviyelerine göre çok kolay yayınlar ile vakit geçirmektedir. Çözmeniz gereken kitapları kolay,orta ve zor olmak üzere üç kategoriye ayırdım.  Başlangıç seviye matematik kitapları; Antrenmanlarla matematik serisi Yayın denizi aktif matematik Birey A serisi Okyanus starter matematik Doktrin sıfırdan sonsuza Güray küçük 30 günde matematik Kolay seviye matematik kitapları; Okyanus 40 seansta matematik Kafadengi matematik Şenol hoca alıştırmalarla Aparatif matematik Karekök matematik sıfır Birey A Kolay seviye kitapları mümkünse 11. sınıfta çözüp 12. sınıfta orta seviye kitaplar çözülmelidir. Kolay kategorideki kitapları seviyenize göre bir

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ BAŞVURU DİLEKÇE ÖRNEĞİ

T.C. ........... VALİLİĞİ TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ BAŞKANLIĞINA ........ BAŞVURU SAHİBİNİN: Adı soyadı:  Tc kimlik no:  Telefonu:  İkamet adresi:  Elektronik postası:  ŞİKAYET EDİLEN KURUM FİRMA: Ünvanı:  Adresi:  Mersis no:  KEP adresi: (varsa) Telefonu:  ŞİKAYET BİLGİLERİ: Konusu:  Markası:  İmei no:  Satın alma Tarihi:  Şikayetin parasal değeri:  ŞİKAYETİN ÖZETİ:  BAŞVURU SAHİBİNİN TALEBİ: Tarih ve imza EKLER:(Varsa) Ek1:  Ek2: Ek3:  Ek4:  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- LÜTFEN DİKKAT; Şikayeti ve söz konusu şikayet ile ilgili yazışma,telefon,kargo,teknik servis bilgilerini ayrıntılı yazınız. Satıcı ile problem yaşayacağınızı düşündüğünüz an satıcı ile ilgili her türlü iletişim ve diyalog vs belgelendirmeye çalışın. Dilekçenizin iyi yazılması oldukça önemlidir. Tüketici kanunun sizi koruduğunu unutm