Ana içeriğe atla

TYT-AYT HAKKINDA BİLGİLER

TYT-AYT HAKKINDA BİLGİLER

Tüm üniversite adaylarına kolaylıklar diliyorum. 2017-2018 eğitim öğretim yılı sonunda YGS-LYS kaldırılıp TYT ve AYT sınavları getirildi. TYT ve AYT hakkında ilk etapta neleri bilmeliyiz derleyip toparlamaya çalıştım.


- TYT-AYT  haziran ayında, 1 hafta sonu yapılmaktadır. 

- TYT-AYT 3 oturum yapılmaktadır. 

- TYT-AYT 3 puan türü bulunmaktadır. 

- TYT-AYT baraj puanları değişmemiştir 150 ve 180 dir.

- Sınavın birinci oturumu TYT (Temel yeterlilik testi) olup 120 sorudan oluşmaktadır. Sınavda 1 kitapçık verilecek olup, sınav süresi 135 dakikadır. Soru dağılımı şu şekildedir.  

Türkçe ( 40 soru ) 
Temel Matematik ( 40 soru )  
Fen Bilimleri ( Biyoloji 6 soru, fizik 7 soru ve kimya 7 soru ) toplam 20 soru  
Sosyal Bilimler (Tarih 5 soru,coğrafya 5 soru, Din kültürü 5 soru,felsefe 5 soru) toplam 20 soru 

- Sınavın ikinci oturumu AYT(Alan yeterlilik testi) olup 160 sorudan oluşmaktadır. Sınavda 1 kitapçık verilecek olup, sınav süresi 180 dakikadır.  Soru dağılımları şu şekildedir.

Türk Dili ve Edebiyatı 24 soru  ve Sosyal Bilimler-1  (Tarih 10 soru, Coğrafya 6 soru)  toplam 40 soru

 Matematik (40 soru) 

Sosyal Bilimler-2 (Tarih 11 soru , Coğrafya 11 soru , Felsefe Grubu 12 soru , Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 6 soru ) toplam 40 soru

 Fen Bilimleri (Fizik 14 soru, Kimya 13 soru, Biyoloji 13 soru) toplam 40 soru

- Sınavın üçüncü oturumu yabancı dil oturumu olup 80 sorudan oluşmaktadır. Sınavda 1 kitapçık verilecek olup, sınav süresi 120 dakikadır. 

Bu sene bir ilk olarak İngilizce, Almanca, Fransızca testlerine ek olarak yabancı dil oturumunda Arapça ve Rusça testleri de yer alacaktır.

- TYT hakkında bilmemiz gerekenler ise; Temel Yeterlilik, adayların sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinliklerini kapsar. TYT’de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri alanları ile ilgili sorular yer alacaktır. 

Türkçe Testinde; Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerileri ölçülecektir. 

Temel Matematik Testinde; Temel Matematik kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlemler yapma, temel matematik prensiplerini ve işlemlerini gündelik hayatta uygulama becerileri ölçülecektir. 

Sosyal Bilimler Testinde, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe, Tarih alanları; 

Fen Bilimleri Testinde ise Biyoloji, Fizik ve Kimya alanları ile ilgili bilgi esaslı yeterlilikler ölçülecektir. 

TYT’de yer alan Türkçe ve Temel Matematik alanlarındaki soruların sadece Türkçe ve Temel Matematik alanlarındaki bilgiyi değil, yeterliliğe dayalı bir değerlendirmeyi esas almasıdır. 

TYT, farklı lise türlerinde öğrenim gören ve farklı düzeydeki bütün adaylara uygulanacağından ve adayların bilgiden daha çok temel yeterlilikler bakımından değerlendirilmesi yönüyle daha kapsayıcı olacağından bütün adaylar için fırsat eşitliği sağlayacaktır. TYT’de Türkçe ve Temel Matematik testlerindeki sorular, yıllardır eleştirilen ezbere dayalı sınav sisteminden muhakemeye ve bilgiyi kullanmaya dayalı sınav sistemine geçiştir. 

TYT, Türkçe ve Temel Matematik derslerinde sadece adayların bilgilerini değil sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen yeterlilikleri, yani bilgiyi kullanma ile ilişkili beceri ve yetkinlikleri de kapsar.

Türkçe Testinde; sözel alanlardaki yeterlilikler esaslı, Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerileri ölçülecektir. 

Temel Matematik Testinde; sayısal alanlardaki yeterlilikler esaslı, temel matematik ve bilim kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlemler yapma, temel matematik prensiplerini ve işlemlerini gündelik hayatta uygulama becerileri ölçülecektir. 

Özetle, bilgiyi ezberlemeye dayalı bir çerçeveden uzaklaşıp ölçmede muhakeme, anlama ve çıkarımda bulunma evresine geçilecektir. 

- TYT’de ise her aday için sadece bir puan hesaplanacaktır.Bu puan,Temel YeterlilikTesti Puanı (TYT Puanı)’dır.

- Adayların gireceği TYT soruları, MEB’in ortak müfredatından(9. ve 10. sınıf ) seçilecektir.

- Yeni sistemin geçtiğimiz yıllarda uygulanan bütün sınav sistemlerinden ayrılan en önemli özellikleri;

* Temel Yeterlilik Testi (TYT)’nde tek tip Puan (TYT Puanı) olması, 

* Adayların bu tek TYT-Puanı ile herhangi bir MYO programını tercih edebilmesine imkân tanıması, 

* Meslek lisesi mezunlarını yükseköğretime geçişe teşvik ediyor olması, 

* Adayları okul dışı öğrenme kaynaklarına yöneltmemesi.

- Meslek Yüksekokullarında (2 yıllık) bir program tercih edebilmek için gerekli şartve gerekli baraj puanı en az 150 ve üzeri olması gerekir.

-  Lisans (4 yıllık) programlarını tercih edebilmek için gerekli baraj puanı TYT’den en az 150 puan almak koşuluyla, adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki Alan Yeterlilik testlerinden (AYT) alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin en az 180 puan olması gerekir. 

Adaylar, en az 180 ve üzerinde puan aldıklarında, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecektir.

- Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına TYT puanı ile başvurulabilecektir. Bu programlara başvurabilmek için TYT puanının da en az 150 ve üzeri olması gerekmektedir.

- Başarı sırası uygulaması bu senede devam edecektir. YKS’nin ilk defa uygulanacağı da dikkate alınarak bu sene için başarı sıralamalarında değişikliğe gidilmemiştir. Bu sıralamalar aşağıdaki şekildedir.

* Tıp programlarında Sayısal puan türünde başarı sırası 40 bin 

* Hukuk programlarında Eşit Ağırlık puan türünde başarı sırası 150 bin 

* Mühendislik programlarında Sayısal puan türünde başarı sırası 240 bin

* Mimarlık programlarında Sayısal puan türünde başarı sırası 200 bin 

* Öğretmenlik programlarında başarı sırası 240 bin

- Lisans programlarını tercih edebilmek için gerekli baraj puanı nasıl hesaplanmasına gelince;

* Sözel Puan: [Temel Yeterlilik Testi %40] + [(Türk Dili ve Edebiyatı –Sosyal Bilimler-1 Testi (%50) + Sosyal Bilimler-2 Testi (%50))  %60 ] 

* Sayısal Puan: [Temel Yeterlilik Testi %40 ı] + [(Matematik Testi (%50) + Fen Bilimleri Testi (%50)) %60] 

* Eşit Ağırlık Puanı: [Temel Yeterlilik Testi %40] + [(Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1 Testi (%50) + Matematik Testi (%50)) %60] 

* Dil Puanı: [Temel Yeterlilik Testi %40] + [Yabancı Dil Testi %60]

- Bütün adayların girmek zorunda olduğu ilk oturum sonrası alınacak TYT’nin katkısı % 40; Alan Yeterlilik Testlerinden ve Yabancı Dil testinden elde edilecek puanların katkısı % 60’tır.

- Aday, yerleşmeyi hedeflediği programın puan türünü dikkate alarak, ilgili testlerdeki soruları cevaplandırabilir.Bunlar aşağıdaki tabloda verilmiştir. 




- Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP)’nın katkı oranında ve hesaplanma şeklinde bir değişiklik olmayacaktır. 

- Puanlar 100-500 puan aralığında hesaplanacaktır. Adayların bu puanlarına Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) geçen sene olduğu şekilde hesaplanarak eklenecektir.

- Sözel puan türü ile yerleşilebilen lisans programları için birinci oturumda TYT’nin ve ikinci oturumda (AYT) yer alan testlerin ağırlıkları ve katkısı aşağıdaki tabloda verilmiştir. 



- Sayısal puan türü ile yerleşilebilen lisans programları için birinci oturumda TYT’nin ve ikinci oturumda (AYT) yer alan testlerin ağırlıkları ve katkısı aşağıdaki tabloda verilmiştir.



- Eşit Ağırlık puan türü ile yerleşilebilen lisans programları için birinci oturumda TYT’nin ve ikinci oturumda (AYT) yer alan testlerin ağırlıkları ve katkısı aşağıdaki tabloda verilmiştir. 


- Dil puanı ile yerleşilebilen lisans programları için birinci oturumda TYT’nin ve ikinci oturumda (AYT) yer alan testlerin ağırlıkları ve katkısı aşağıdaki tabloda verilmiştir. 



Kaynak: www.ösym.gov.tr

Sosyal medyada takip edin;
You tube kanalı: mat ynsmr
twitter: matematikopat
instagram :matynsmr

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ONLİNE SOCCER MANAGER (OSM) TAKTİKLERİ

ONLİNE SOCCER MANAGER (OSM) TAKTİKLERİ  Değerli OSM oyuncuları tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istedim umarım işinize yarar. Aynı diziliş ve taktikle bütün sezonu oynamayın, iş bilen bir menajer grubuna denk gelirseniz şampiyonluk hayal olur. Daima rakibin dizilişine göre  sahaya çıkartın takımınızı. 7000 + maç oynayan biri olarak oyun hakkında karşı taktiklerimi aşağıdaki şekilde toparladım. Öncelikle genel taktikleri verelim; +   B taktikleri kullanacaksanız pas oyunu A taktikleri kullanacaksanız kanatları kullan oynayın. Bu kural genelde 442-433 taktikleri için geçerlidir.  + Kalabalık  defansla(5li-6lı defans taktikleri) oynuyorsanız adam adama ve  ofsayt yok . Onun dışındaki taktiklerde alan markajı uygulayın,  ofsayt var. + Yüzdeleri genelde 59 ile 70 arasında değiştiriyorum. Çok güçlü takım kurarsanız daha üstlere çekin bu yüzdeleri. Ama zayıf takımınız varsa kadronuzu güçlendirince çekin. Çok zayıf bir takımınız var ve defansif oynuyorsanız bu yüzdeleri

TYT ve AYT İÇİN MATEMATİK KİTABI ÖNERİLERİ

TYT ve AYT İÇİN MATEMATİK KİTAP ÖNERİLERİ Üniversiteye hazırlanan tüm öğrencilere kolaylıklar diliyorum. Üniversiteye hazırlanırken öğrencilerin yaptığı en büyük hatalarından biri seviyelerine uygun yayın çözmemeleridir. Bazı öğrenciler seviyelerinin çok üstünde kitaplar çözmeye çalışmaktadır. Bazı öğrencilerde seviyelerine göre çok kolay yayınlar ile vakit geçirmektedir. Çözmeniz gereken kitapları kolay,orta ve zor olmak üzere üç kategoriye ayırdım.  Başlangıç seviye matematik kitapları; Antrenmanlarla matematik serisi Yayın denizi aktif matematik Birey A serisi Okyanus starter matematik Doktrin sıfırdan sonsuza Güray küçük 30 günde matematik Kolay seviye matematik kitapları; Okyanus 40 seansta matematik Kafadengi matematik Şenol hoca alıştırmalarla Aparatif matematik Karekök matematik sıfır Birey A Kolay seviye kitapları mümkünse 11. sınıfta çözüp 12. sınıfta orta seviye kitaplar çözülmelidir. Kolay kategorideki kitapları seviyenize göre bir

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ BAŞVURU DİLEKÇE ÖRNEĞİ

T.C. ........... VALİLİĞİ TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ BAŞKANLIĞINA ........ BAŞVURU SAHİBİNİN: Adı soyadı:  Tc kimlik no:  Telefonu:  İkamet adresi:  Elektronik postası:  ŞİKAYET EDİLEN KURUM FİRMA: Ünvanı:  Adresi:  Mersis no:  KEP adresi: (varsa) Telefonu:  ŞİKAYET BİLGİLERİ: Konusu:  Markası:  İmei no:  Satın alma Tarihi:  Şikayetin parasal değeri:  ŞİKAYETİN ÖZETİ:  BAŞVURU SAHİBİNİN TALEBİ: Tarih ve imza EKLER:(Varsa) Ek1:  Ek2: Ek3:  Ek4:  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- LÜTFEN DİKKAT; Şikayeti ve söz konusu şikayet ile ilgili yazışma,telefon,kargo,teknik servis bilgilerini ayrıntılı yazınız. Satıcı ile problem yaşayacağınızı düşündüğünüz an satıcı ile ilgili her türlü iletişim ve diyalog vs belgelendirmeye çalışın. Dilekçenizin iyi yazılması oldukça önemlidir. Tüketici kanunun sizi koruduğunu unutm